MLY

MLY is het merk van de Eindhovense modeontwerper Emily Hermans (1978). Ze staat vooral bekend om haar zelf ontwikkelde knitwear, maar ze ontwerpt ook geweven en geprinte kleding. 

Eigenzinnige ontwerpen, ambachtelijke productie
De ritmische, repeterende dessins en grafische patronen geven MLY’s collecties een sterk eigen signatuur. Ook kenmerkend is haar ambachtelijke benadering van mode; haar voorkeur voor het werken vanuit het materiaal en de techniek. MLY maakt gebruik van verschillende productietechnieken, zoals breien, weven en (digitaal) drukken. De basismaterialen voor haar stoffen ontwikkelt ze in veel gevallen zelf en het grootste deel van de fabricage vindt in Nederland plaats. Van de productie van de draad tot de confectie van de kledingstukken. Daarnaast maakt MLY voor haar digitale prints gebruik van een gespecialiseerde productielocatie in Portugal, en vindt een deel van de fabricage sinds kort ook in Colombia en China plaats. MLY ziet erop toe dat dit op een maatschappelijk verantwoorde manier gebeurt, volgens haar eigen filosofie van ambachtelijk produceren.

Ecolabel
MLY profileert zich steeds nadrukkelijker als ecolabel, wat later dit jaar naar verwachting zal leiden tot de toekenning van het Keurmerk Duurzame Ondernemer door de gemeente Eindhoven. “Op zich is eco voor mij niets nieuws”, verklaart Hermans. “Ik heb altijd al bewuste keuzes gemaakt met het oog op duurzaamheid, bijvoorbeeld door het overgrote deel van mijn collecties in Nederland te produceren. Maar ik merk dat er steeds vaker om een stempeltje gevraagd wordt. Daarom lijkt het me goed om een officieel keurmerk aan te vragen.” Andere voorbeelden van het ecovriendelijke karakter van MLY zijn haar limited editions, waarvoor restgarens worden gebruikt. Verder maakt MLY veel gebruik van natuurlijke materialen. En geprinte stukken worden bijna allemaal digitaal gedrukt, waarbij veel minder water wordt gebruikt dan bij andere drukprocessen.